Robogós blog

Robogó hátsó kihajtás / végáttétel

Videó a bejegyzés alatt

Robogó hátsó kihajtásról pár szó

 

A robogók hátsó kihajtásába olaj van töltve. Erről az egységről sokan elfelejtkeznek, nem is tudják, hogy létezik ilyen. Pedig igen. 

A motorblokk hátsó végében található. Három fogaskereket tartalmaz. Ezeknek a fogaskerekeknek a működését teszi könnyebbé a kihajtás olaj.

 

Robogó hátsó kihajtás felépítése

 

A három fogaskerék a következő funkciókkal rendelkezik: előszőr is a hátsó kuplung tengelye fut be a kihajtásfedélbe. Ennek a tengelynek a vége fogazott kiképzésű. A másik tengely amin a hátsó kerék helyezkedik el. Ennek a tengelynek a végén egy nagy fogaskerék található. Ennek az alkatrésznek az a vége, ahol a hátsó kerék van ráillesztve, bordázott kiképzésű. A kerék furata is bordázott, így a tengelyen nem tud elfordulni.

 

robogo-hatso-kihajtas

 

Ennek a két tengelynek a fogazott kiképzésű végei között, helyezkedik el egy közlőkerék. Ez az alkatrész egy nagy fogaskerékből és az ehhez közvetlenül kapcsolódó kisebből áll.

 

robogo-hatso-kihajtas-kozlokerek

 

Robogó hátsó kihajtás olajozása

Ezeknek az alkatrészeknek a kapcsolódását könnyíti meg az olajban futás. 2-3000 km-enként javasolt cserélni, el is koszolódik vagy úgymond elfogy a fogak között. Új robogóknál ajánlatos a korábbi csere ( 1000km ), mert itt a fogakról a kezdeti működéskor, több darabka / reszelék válhat le.

80W90 vizkozítású hajtóműolajjal javasoljuk feltölteni. Sok motorblokknál a blokk végén, a felső részen vagy a külső részen  látható a betöltő sapka, a leengedő csavar a blokk alján található. Előfordulhat a blokk belső oldalán ez a csavar. 

 

Robogó hátsó kihajtás olajjal feltöltése

Amennyiben nívó pálcával rendelkezik, úgy az olaj állagát ( piszkos-e ), mennyiségét is tudjuk ellenőrizni. Ha csak betöltő csavar van, akkor szemrevételezésre nincs lehetőség, vagy cseréljük, vagy nem.

A csavaron van egy réz vagy más anyagú fém, puha alátét ( a jobb zárás miatt ), de a csavart nem szabad nagyon erősen meghúzni, mert kiszakithatja a menetet a blokkból.

Feltöltéshez legegyszerűbb egy injekciós fecskendőt használni, gyógyszertárban kapható, nem nagy összegért vagy az olaj pontosan akkora kiszerelésű, amennyi szükséges.

A feltöltési mennyiség általában 100ml. Ettől eltérő mennyiséget ráírnak a blokk hátsó részére. Nívó pálcás megoldásnál, a pálcán meghatározott vonalig kell érjen a szint ( attól függően, hogy hány cc-es a robogónk).

Ha véletlenül valamelyik fogazott rész megsérül, tanácsos komplett kihajtást ( együtt minden tengellyel) cserélni, mert ezek a fogak egymáshoz vannak kopva. Egy nem ide kopott fogazás hangos lesz működés közben.

A hátsó kuplung tengelye és a kihajtás fedél találkozásánál található egy szimering. Ha olajfolyást tapasztalunk, ezt kell ellenőrizni.

Zárásként egy jótanács: ellenőrizzük / cseréljük a kihajtás olajat rendszeres időközönként.

 

Robogó hátsó kihajtás videó

 

 

 

 

Webáruház készítés
cetelem_hu simplepay_hu_v2