Fizetési megoldás

momo_motorosbolt

Momo Motorosbolt, robogó alkatrész, bukósisak, motoros ruházat, robogó szerviz

Gyújtógyertya


gyújtógyertya

 

GYÚJTÓGYERTYA 

 

A megfelelő szikra biztosításához, megfelelő gyertya szükséges.

NGK jó minőségű gyertyákkal rendelkezünk. Nagy választék, kedvező ár.

A gyertya feladata

Meggyújtja a hengerben az üzemanyag/levegő keveréket


Sorrend:

 

GYÚJTÓGYERTYA 

A megfelelő szikra biztosításához, megfelelő gyertya szükséges.

NGK jó minőségű gyertyákkal rendelkezünk. Nagy választék, kedvező ár.

A gyertya feladata

Meggyújtja a hengerben az üzemanyag/levegő keveréket
Hőt vezet el az égéstérből
A gyertya a hengerfejbe van becsavarva. A motorból kiálló végéhez (tüske) csatlakozik a gyújtási rendszer nagyfeszültségű kábele, az égéstér felőli végén vannak az elektródák.

A középelektróda villamos szempontból el van szigetelve a testelektródától, ami viszont a gyertya fém házán keresztül a szintén elektromosan vezető anyagú hengerfejen át az elektromos rendszer negatív pólusához (test) csatlakozik. Így egy olyan áramkört kapunk, ami nyitott, a "szakadás" pedig a gyertyahézag.

A gyertya porcelán szigetelése ahhoz kell, hogy a szikra az elektródák között és ne másutt képződjön, ezért épnek kell lennie. A repedt szigetelőtest "áthúzhat" és az elektródák között nem, vagy csak kis teljesítményű szikra keletkezik.

A gyújtási időpontban a gyújtókábelen (és ezzel a középelektródán) megjelenő 25-50 KV-os feszültség megfelelő gyertyahézag esetén a testelektródán át elektromos ív formájában sül ki. Ezt hívjuk szikrának, és ha elegendően nagy energiájú, a megfelelő időpontban és helyen keletkezik, akkor megvalósulhat Nicolaus August Otto nagy álma a munkaütem.

A gyertya működése során tehát a motorban villamos energia felhasználásával a "benzinből mozgási energiát csinál". Az a feszültség, amit a gyújtási rendszer továbbít a gyertya felé és elegendő a szikraképződéshez, a gyertya villamos teljesítménye. A szikraképződést befolyásoló tényezők az elektródák körül jelen lévő gázkeverék összetétele, nyomása, a gyertyahézag, illetve a pólusok közötti feszültségkülönbség (gyújtófeszültség). Ha a motorunk egyébként rendesen be van állítva (keverékképzés és gyújtási rendszer), akkor a robbanás már csak a gyertyán múlik.

A jó gyertya nem késlekedik a szikrával, kicsi a "reakcióideje", így nem teszi tönkre sok ezer mérnök áldozatos munkáját, akik a motor- és gyújtásvezérlő elektronikák precíz gyújtási térképeit készítették. Ezen kívül amellett, hogy ellenáll a nagy nyomás- és hőingadozásnak, ami egy működő hengerben viszonylag gyakori, az sem árt, ha másodpercenként akár 50-szer is (négyütemű motorban 6000-es fordulatszámnál) tud szikrát adni.

 

Gyújtógyertya

 1, szigetelőtest

 2, belső tömítések

 3, különleges tömítőanyag

 4, menetes csatlakozó

 5, külső tömítőalátét

 6, gyertyamenet

 7, középelektróda

 8, légrés

 9, testelektróda

10, szellőzőtér

11, gyertyaház

12, kábelcsatlakozó anya

(www.szakalmetal.eu oldalról)

Robogó gyújtógyertya


Webáruház készítés