Fizetési megoldás

momo_motorosbolt

Momo Motorosbolt, robogó alkatrész, bukósisak, motoros ruházat, robogó szerviz

Dugattyúgyűrű


Robogó dugattyú gyűrű

 

 DUGATTYÚ GYŰRŰ 


Sorrend:

 

prev
next

 DUGATTYÚ GYŰRŰ

Az alkatrész a dugattyú tartozéka a kompresszió biztosítása érdekében.

Feladata:

tömítés az égéstér és a forgattyúház között. Kenőolaj fogyasztás korlátozása azzal, hogy arra alkalmas élkialakításuk révén, a kenőolaj zömét a hengerfalról lehúzzák, és csak annyit hagynak hátra, amennyi a dugattyú, illetve a gyűrűk kenésére elegendő.

Dugattyú gyűrű

DUGATTYÚ GYŰRŰ RAJZ

 

A rajzon látható az alkatrész illeszkedése a gyűrűhöz. A horonyban stiftek biztosítják, hogy ne tudjon elforogni működés közben a dugattyún. Típusonként / márkánként eltérhetnek egymástól a stiftek elhelyezkedései. Ezeknek a helyétől függ a gyűrű végeinek kialakításai. A felső rajzon, egy a horony felső részén elhelyezett stift látható, így a gyűrk végeinek felső részéből van egy kis rész lecsípve.

A kétütemű és négyütemű motorok gyűrűinek alakja különböző, tehát mindig csak megfelelő kialakítású gyűrűt szereljünk be.
Kétütemű motorok esetén a keverékolajozás miatt csak kompressziógyűrű(ke)t alkalmaznak.

A gyűrű a hengerfalra próbál feszülni, kopásukkal megnő a két vég közti távolság, csökken a kompresszió, ami először csak nehezebb beindítást okoz, de még kisebb értéknél egyáltalán nem indítható a motor. Ilyen esetben lehet megpróbálni egy gyűrű cserét, de ha a hengerfala is kopott, a tetejénél, a dugattyú tetőpontjánál kialakuló váll esetén, egy hengerfúrás, pár századdal / tizeddel nagyobb dugattyú alkalmazásával lehet működésre bírni a motort.


Webáruház készítés