Robogós blog

Robogó variátor

Robogó variátorról néhány szóban

A robogó variátor is befolyásolja a robogónk menetteljesítményét. Az 50cc -es robogónkban lévő variátor 6 darab variátor görgőt tartalmaz. Ez a szám nagyobb köbcentiméteres motoroknál lehet akár nyolc is.

robogo_variator

A variátor része a nyomólap vagy hátlap. Ennek feladata, hogy helyükön tartsa a görgőket.

 

variator-nyomolap

 

Robogó variátor görgők

A görgők egy műanyag borítással rendelkeznek, ami variátor típusonként / robogó típusonként eltérhet. A különbség a külső méretekben ( magasság, átmérő ) lehet.

A típusonként megegyező méretű műanyagházban, egy réz súly található. Ez a súly határozza meg, hogy a motorunk milyen gyorsulásra, végsebességre képes. Ha könnyebb a görgő, akkor jobb gyorsulást, ha nehezebb, akkor nagyobb végsebbességet érhetünk el. Azt, hogy mekkorák a gyári méretei és súlya, katalógus tartalmazza.

 

Robogó variátor alkatrészei

A vario váltó közepén egy köralakú nyílás található, ennek segítségével illeszkedik a főtengelyre, az illeszkedés pontossága miatt, egy kis cső ( ún. csap ) használata szükséges. Ennek a nyílásnak a belseje önkenő bronz bevonatú. 

 

robogo_variator_csap

A nyomólapon találhatóak a variátor csúszkák, kisebb motoroknál három, nagyobbaknál akár 4 is lehet. Ezek a műanyagból készült, U alakú alkatrészek teszik lehetővé, hogy a nyomólap mozogni tudjon a vario váltóban. Ezek sérülésekor ( kopás, törés ) a nyomólap nem tud akadálytalanul mozogni a számára kijelölt útvonalon és megsérti a puhább anyagból készült vario házat.

 

robogo_variator_csuszka

 

Előfordulhat még, hogy a műanyaggal bevont variátor görgők elkopnak és a bennük található réz mag szabaddá válik, megsértve a számára kijelölt pályát határoló falakat. Ebben az esetben kikoptatja és megsérti a varitor belső részét. Ilyenkor komplett alkatrészt kell cserélni.

Egyes görgő típusok olyan műanyag borítással rendelkeznek, ami megnehezíti a rézmag kijutását.

Ha azt tapasztaljuk, hogy nem fokozatosan gyorsul a robogónk, akkor fennáll annak is az esélye, hogy kockás felületűre kopott egyik-másik. Előfordulhat, hogy a variátor felülete, ahol az ékszíjjal találkozik, hullámos lesz, esetleg az önkenő bronz bevonatú furat, ahol a főtengely halad keresztül rajta, kivállik a házból, ezekben az esetekben is cserélni kell a komplett alkatrészt.

Mivel ez egy kopó alkatrész és a részei is kopásra hajlamosak, ajánlott időközönként ellenőriztetni.

 

Robogó variátor videó

 

 

                                                                            

Webáruház készítés
cetelem_hu simplepay_hu_v2