Robogós blog

Robogó benzinszintjelző

2019.08.13 21:02
Robogó benzinszintjelző

 

 

A robogók benzinszintjelzőjének néhány típusáról pár szó

 

 

 

A leggyakoribb szintjelző típus, olyan üzemanyagtankokban található, amelyek az ülés mögött helyezkednek el és betöltő nyílásuk is kívűl található, egy zárható tanksapkával fedve.

 

robogo_uzemanyagtank_yamaha  robogo_tanksapka_zarhatorobogo_benzinszintjelzo_yamaha

 

 

 

Ez a fajta alkatrész vagy négy csavarral vagy bajonettzáras rögzítéssel van a tank testéhez erősítve.

 

 

Ehhez csatlakozik egy tengely, aminek a végén egy úszó található. Ez egy hengeres kiképzésű műanyag kis ballon, ennek az emelkedése vagy süllyedése mutatja meg, hogy épp mekkora a benzinszint a tankban.

 

 

Az említett tengely végén egy úgynevezett fésűs érintkező van, ez attól függően, hogy mennyi feszültség jut át az érintkezőkön, mutatja a műszerfalon a szintet.

 

 

Ritkán, de előfordulhat, hogy a tengely érintkező felöli végén a rögzítő lemezke kilazul, így a mutatott érték pontatlan.

 

 

A másik típus is hasonló működésű. Ezt alacsonyan elhelyezkedő tankokban ( a taposóban, a láb alatt helyezkedik el ) használják. A szisztéma ugyanaz, csak itt rövidebb a tengely, mivel az üzemanyagtank magassága nem túl nagy, és kicsit másmilyen alakú az úszó. Ez egy nem teljesen hengeres kiképzésű, és az egyik hosszanti oldal el van lapítva.

 

 

robogo_benzinszintjelzo_honda

 

 

Olasz motorokban használatos a harmadik típus. ez egy szinte teljesen zárt henger, ami függőlegesen helyezkedik el a tankban.

 

 

 

      robogo_benzinszintjelzo_aprilia_scarabeo

 

 

 

 

 

 

Ennek a szintjelzőnek a testében egy függőleges tengely van, amin egy csúszka helyezkedik el. 

 

 

A henger alján van egy pici nyílás, amin benzin tud bejutni a mérőbe. Az egység tetején található elektromos vezetékekkel csatlakozik a kábel köteghez. Itt is a csúszkán átjutó feszültség ellenálása szabályozza a műszerfalon a jelző által mutatott értéket.

 

 

Jó tanács: jobban járunk, ha nem csak a szintjelző által mutatott értékre hagyatkozunk, hanem nyomonkövetjük a tankolt mennyiséget és a megtett kilométert, így nem csapjuk be saját magunkat a robogónk fogyasztásával.

 

 

 

 

 

                                                                     

Webáruház készítés