Robogós blog

Robogó ékszíj

2019.06.24 21:25

Robogó ékszíj

 

Robogó ékszíjakról pár szóban

 

A robogó szíjak ellenőrzése ajánlott időközönként. A kisebb hengerürtartalmú robogóknál 10ezer km használatnál már nem feltétlenül biztos, hogy sokáig tartós lesz még ez az alkatrész, nagyobb robogóknál strapabíróbbak. 

 

Egy szíjon általában méret vagy cikkszám szerepel. A méret tartalmazza a szélességet és a hosszt. Ezek a méretek gyártónként eltérhetnek A különbözó gyártók, máshogyan határozzák meg a hosszúságot. Ha gyári, ehhez a típushoz rendelt alkatrészt használunk, biztosak lehetünk a helyes méretben és a minőségben. Ha a megadott cikkszám áll rendelkezésre és nem gyári szíjat választanánk, akkor sok esetben ez alapján kikereshető a méret.

 

Használattól a szíjak széléről finom por vállik le, ami a berugó szerkezetben ( berugó racsniban) nehezíti a berugókar használatát. Ezt egy tisztítással, olajozással orvosolni tudjuk.

 

Ha a szíj veszít a szélességéből, akkor már nem tud teljes mértékben optimális helyén dolgozni , a varió váltó széléig kifutni, így robogónk nem éri el a maximális sebességét.

 

 

robogo-ekszij

 

A robogó motor blokk hossza adja meg a szíj hosszúságát. 12-es kerék nagyságtól felfelé, hosszú blokk alkalmazására van szükség, hogy a kerék elférjen. A hosszméretet a főtengely és a hátsó kuplung távolsága adja meg. Szélességet a variátor-ékszíjtárcsa és a hátsó kuplung szerkezet tárcsáinak távolsága szabja meg.

 

Az ékszíjak belül bordázott kialakitásúak. Ezek között a bordák között a használattól repedések keletkeznek. Ilyen esetben cserélni kell. A szíj teljes szélességében körben több zsinór szál található, aminek a szélső eleme eltud válni a szíjtól, ekkor szintén cserélni ajánlott.

 

A nagyobb hengerűrtartalmú robogók szíjai erősített kialakításúak, kívűl is bordázottak. 

 

Egy szíjról csak egy jós tudná megmondani, meddig bírja a használatot. Rendszeresen ellenőriztessük, cseréltessük a variátor szíjat.

 

 

 

                          

 

 

 

Webáruház készítés