Fizetési megoldás

momo_motorosbolt

Momo Motorosbolt, robogó alkatrész, bukósisak, motoros ruházat, robogó szerviz

Mire figyeljünk használt robogó vásárlásakor?


Ha nem vagy motorszerelő, sőt egyáltalán nem vagy jártas a témában, és az első motorodat készülsz megvásárolni, akkor kérj meg valakit, aki hozzáértő. Vagy adott esetben ne sajnálj 5-10eFt-ot arra, hogy egy szerelő is szemrevételezze a vásárlásra kínált darabot. Hozzáértő fülek, szinte hang alapján tudják, hogy a helyén vannak-e a dolgok, és ezzel nagyon sok pénzt spórolhatunk magunknak a későbbiekre. Ha mégis úgy döntesz, hogy Te magad ellenőrzöd a járgányt, akkor itt van néhány tipp, amire feltétlen figyelned kell:

 


Motor külleme:


  • Tehát ha motort szeretnénk vásárolni, és a megtekintésnél azt látom, hogy a jelenlegi tulajdonos nem foglalkozott a motorral, koszos, karcos, legrosszabb esetben törött, és a bemutató idejére sem képes helyrerázni a motort, gyorsan forduljunk sarkon, mert az utalhat a motor korábbi előéletére.

  • Gumik állapota rendben van-e (nem kirepedezett, a futófelületből mennyi van még meg stb.) Természetesen az elhasznált gumikat könnyen lehet orvosolni új gumik vásárlásával, viszont sok pénzt spórolunk meg magunknak, ha a megvásárolt darabon jó állapotú abroncsok vannak.

  • Külsérelmi nyomok: Itt nem arra kell gondolni, hogy egy óriási horzsolásnyomot, vagy repedést/horpadást találunk a motoron, mert nyilván, ha volt is ilyen, kikalapálták, átfestették, és úgy kipofozták, hogy nehéz lesz megtalálni, amit keresünk. Na de akkor mégis, hogy állapítjuk ezt meg? Ilyenkor kell segítségül hívni a jó öreg mikronmérőt, hogy megtudjuk hány mikron vastag a festék, ha nem egyenletes a festékvastagság, biztosak lehetünk benne, hogy újrafestették, tehát valószínű valami történt a motorral, kérdezzünk rá!

  • Gyári-e a fényezése: Ezt is könnyen megállapíthatjuk, utána kell nézni, hogy az a típusú motor, amit venni szeretnénk, milyen fényezéssel került forgalomba. Általában egy szériát 3-5 különböző gyári fényezéssel gyártanak le, ha ettől eltérő a színösszeállítás, akkor szintén kérdezzünk rá a miértjére. Az eladó viselkedéséből, hozzáállásából esetleg kérdezés nélkül is rá lehet jönni, hogy a festés oka az, hogy valamit el szeretnének vele fedni, vagy látunk egy szép profi munkát, ami tükrözi, hogy a tulajdonos egy egyedi gépet akart a magáénak tudni.

 


vespa robogó


Belső


  • Fontos az első indításnál, hogy hideg motorra indítsunk rá – ezt nevezzük hidegindításnak. Melegen könnyebben indul, bejáratott motor esetén rá se indítsunk, várjuk meg, míg kihűl. (úgy ellenőrizhető, hogy megfogjuk a blokkot.)

  • Ha hidegindításnál, többször rá kell indítani vagy indulás esetén füstöt köp, akkor azt vehetjük intő jelnek. Azért reménykedjük, hogy rögtön itt az elején nem adódik semmi probléma.

  • Beindítás után hagyjuk felmelegedni, járassuk be, legyen üzem meleg a motor.  Ha fura zajokat hallunk a blokkból: zörög, kattog, vagy gázadásnál füstöl, esetleg gázelvétel után, lassan ejti vissza a fordulatot az nem jó jel.

  • Figyeljük, hogy egyenletesen jár-e

  • Alapvető kezelőszervek működnek-e: kilométeróra, fordulatszámmérő, vízhőfokmérő, olajpumpa, lámpák ellenőrzése (fék, tompított, reflektor, indexek)

  • Nem folyik, csöpög belőle sem hűtővíz, sem olaj.


Menetteljesítmény:


  • Nincs-e agyonhajtva: leadja-e azt a teljesítményt, amit tudnia kellene

  • Egyenes futás:ha húz valamelyik irányba, akkor felmerülhet, hogy ferde a teleszkóp, ami pl. annak a jele, hogy buktak a motorral.

  • (motor esetén) A váltó pontos, precíz-e: Ellenőrizzük nem marad-e ki sebességi fokozat, tehát fokozatosan, 1-től 6/7-ig megvan az összes sebességi fokozat, nem marad ki egy sem, az egyes kivételével egyik után sem lehet üresbe tenni, ugyanis ha nem tökéletesek a váltások, akkor az utalhat kuplung, vagy váltó hibára is.Webáruház készítés